keuzepunt

 

Workshop maken van een prentenboek:

 

Ik heb ervoor gekozen om een workshop aan mijn collega's te geven. Mijn eigen prentenboek was klaar, die wilde ik laten zien aan de collega's van de onderbouw. Deze reageerden erg enthousiast en kwamen  met de vraag of ik het hun niet kon leren.
We hebben gepland om dit op maandag 14 maart na schooltijd  te doen. Er doen vier collega's aan mee.

 

Voorbereiding:

 

Samen met de collega's hebben we een boek uitgekozen waar we mee gaan oefenen. Ik gaf aan dat het misschien handig is om een Sinterklaas boek te nemen omdat dat een thema is dat altijd terugkomt. We hebben de boekjes bekeken en Het vergeten Pietje van Ingrid en Dieter Schubert uitgekozen.

 


Thuis:
- bladzijden van het boek ingescand, de twee plaatjes die we gaan laten bewegen vast uitgesneden
- twee achtergrond platen bewerkt
- een presentatie gemaakt met Notebook, zodat ik dit op het verrijdbare schoolbord kan laten zien
- een stappenplan op papier gemaakt
- alles in 1 mapje gezet

 

Op school:
- mapje in de documenten van de school computer gezet
- 4 computers klaargezet, gecheckt of Power Point en Paint erop staan
- verrijdbaar  schoolbord klaar gezet, gecheckt of alles hierop werkt

 

Uitvoering:

Ik had alles klaargezet voor mijn collega's en we konden op tijd beginnen.
Het stappenplan uitgedeeld en mijn presentatie begonnen. Eerst verteld waar je op moet letten bij het uitzoeken van een boek wat je wil gaan bewerken. Na deze korte uitleg zijn we gelijk aan het werk gegaan met het boek. Mijn ervaring is dat het prettig is om gewoon met elkaar te beginnen en stap voor stap alle handelingen door te nemen.
Voor mij was het lastig om het werken met Paint uit te leggen, omdat ik zelf mijn boek heb bewerkt met Photoshop. Ik had mij van te voren wel meer verdiept in Paint. Een van de collega's heeft meer ervaring met Paint en door te overleggen en vooral dingen uit te proberen zijn we er goed uit gekomen.
Door er een stappenplan bij te maken kon iedereen stap voor stap de handelingen volgen (en naar believen toevoegen).
We hebben alle basis handelingen doorgenomen en geoefend.Het maken van een achtergrond, plaatjes uitsnijden, in PowerPoint plaatsen en de plaatjes laten bewegen.
Tijdens het doornemen van de stappen kon ik iedereen individueel helpen. Het prettige aan een wat kleiner groepje vind ik dat je gemakkelijk kan overzien wat iedereen aan het doen is en dus ook snel kunt helpen bij eventuele vragen. In deze kleine setting kon er ook goed worden overlegd met elkaar.
Ik heb gemerkt dat mijn collega's enthousiast reageerden en allemaal met een prentenboek aan de slag willen. Als ze zelf een begin hebben gemaakt met een eigen prentenboek heb ik aangegeven dat ik ze graag verder help en er eventueel nog een workshop aan toevoeg.

 

Reflectie:

De voorbereiding heeft wel wat tijd in beslag genomen. Vooral het materiaal in orde maken zodat mijn collega's tijdens de workshop direct aan het werk kunnen was tijdrovend. 
Ik vond het lastig om op papier stap voor stap uit te schrijven wat er gedaan moet worden. Het is gemakkelijker om handelingen uit te voeren dan ze duidelijk op te schrijven.
De workshop zelf ging erg goed mijn collega's gingen er direct mee aan de slag. Het zou alleen mooier zijn om een tweede workshop sneller na de eerste te plannen. Dan kan ik mijn collega's verder helpen en stimuleren om zelf een boek af te maken. Nu heb ik het idee dat ze erg enthousiast zijn begonnen maar dat het uiteindelijke resultaat uitblijft. 

 

                    

   

                 

 

                 

Maak jouw eigen website met JouwWeb