software in mijn klas

 

Software in de klas: 

Omdat ik geen vaste groep heb, bekijk ik de software binnen de school en beschrijf de mogelijkheden per bouw.
Zoals al eerder beschreven in  mijn onderzoek naar de hardware en de inventarisatie, heeft elke groep twee computers in het lokaal.
Vanaf groep 6 staan deze in de gang. De groepen kunnen allemaal gebruik maken van de computers op de gang. Dit gaat in onderling overleg. Bijvoorbeeld tijdens het werken aan een thema wordt er door een leerkracht gevraagd of zijn groep op donderdag ochtend de computers in de gang kan gebruiken. Dit gaat altijd mondeling, hier zijn geen lijsten voor.
De kinderen mogen zelf printen (wel in overleg), dit is alleen zwart/wit. De groepen hebben geen eigen e-mail adres en er kan  niet thuis worden ingelogd om te werken met programma's van school. Wel is er inmiddels Leskompas aangevraagd en daarmee kunnen de kinderen met een code wel thuis werken. 

 

Onderbouw: 

Bij de kleuters wordt er zeer willekeurig gewerkt met de programma's. De computer wordt niet volgens een schema ingezet. De kinderen kunnen op het kiesbord kiezen of ze met de computer willen werken.
De programma's die beschikbaar zijn: AmbraSoft 1011, Bas gaat digitaal, Bas telt mee, Maatwerk groen(rekenen), Letterpret 2 en Kijken en kiezen. 
De kinderen die extra ondersteuning krijgen werken samen met IBer of onderwijsassistent aan verschillende opdrachten van onder andere Kijken en kiezen en onderdelen van Leskompas.

 

Groep 3 en 4 werken wel met een lijst waarop alle namen van de kinderen staan. Kinderen maken dan om de beurt een opdracht.
Beschikbare software Ambrasoft, Leessleutel, Taal op maat spelling en Maatwerk rekenen.

 

De IBer van de onderbouw heeft een vast schema gemaakt (voor de kinderen die ondersteuning nodig hebben) zodat zij op vaste tijdstippen op de computer kunnen oefenen.

 

Middenbouw:

Ambrasoft, Taal op maat spelling, Digitale Atlas en Geobas (methode).

 

Bovenbouw:
Ambrasoft,Taal op maat spelling, Digitale Atlas en Geobas. 

Vanaf groep 5 is er ook de mogelijkheid om op 8.12 info informatie, voor onder andere werkstukken en/of spreekbeurten op te zoeken.

 

Gebruik van de software:

Het gebruik van de software is zeer willekeurig. Ambrasoft wordt wel veel gedaan door de leerlingen maar er zit geen lijn in. De leerlingen mogen zelf bepalen wat ze gaan doen en spingen dus van de ene oefening naar de andere. De meeste leerkrachten weten niet dat ze het programma zelf kunnen instellen of ze weten het wel maar hebben het nooit gedaan. Eventuele uitslagen worden ook niet geraadpleegd.
Maatwerk rekenen wordt op dit moment weer extra ingezet bij de onderbouw (dit wordt gecontroleerd door de IBer.)
Taal op maat en de digitale atlas wordt vanaf groep 5 wel in de week taak opgenomen en daar wordt ook veel mee gewerkt.

 

 AmbraSoft:

AmbraSoft is een totaal pakket voor rekenen en taal en is niet methode gebonden. De kinderen oefenen vooral de basisvaardigheden. Het mooie van AmbraSoft is dat de leerkracht alles zelf kan instellen en op deze manier kan bepalen wie wat wel of juist niet maakt. Het programma houdt ook alle vorderingen van de kinderen bij en in het nieuwe schooljaar kunnen alle groepen gewoon worden doorgeschoven.

AmbraSoft maakt sinds juni 2008 deel uit van Noordhoff Uitgevers, de grootste educatieve uitgeverij van Nederland.

 

De kosten:

De school kan een abonnement nemen op AmbraSoft hier zijn verder geen kosten aan verbonden. De school krijgt dan automatisch elk jaar een update van de software aangeboden. Als de school hier geen gebruik meer van wil maken moet dit wel worden opgezegd twee maanden voor het nieuwe pakket wordt toegestuurd.
Verder betaald de school eenmalig een instapprijs van 2 euro per kind en het schoolpakket zelf. Dat is voor dit jaar voor mijn school 420 euro (dit is de prijs voor 251-350 leerlingen)

 

Onder de loep:

Ik ben zelf op zoek gegaan naar de mogelijkheden van AmbraSoft.
Eerst heb ik de folder bekeken. Daar staat redelijk uitgebreid in wat er mogelijk is met AmbraSoft. Via deze folder kwam ik terecht bij de website www.AmbraSoft.nl op deze site zijn drie mogelijkheden voor school, voor thuis en voor kinderen.

AmbraSoft heeft namelijk ook een thuis versie die ouders kunnen aanschaffen voor hun kind. Deze sluit aan bij de oefeningen die er op school gemaakt worden. Ook hier is de mogelijkheid om alles zelf in te stellen. En er kan eventueel met de leerkracht besproken worden waar het kind nog extra mee kan/moet oefenen. (dit wordt op mijn school overgens niet exra aanbevolen.) het gedeelte voor de kinderen bestaat uit diverse spelletjes die gespeeld kunnen worden.
Het gedeelte voor de school is zeer uitgebreid. Wat ik persoonlijk een goede optie vind is het studiecentrum, daar wordt je met behulp van filmpjes geholpen om je weg te vinden in het schoolpakket.

 

Onderdelen van het schoolpakket 2011: 
 
Schoolpakket 1011 bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven.
Het beginpunt voor zowel de leerlingen als de leerkracht. De leerling vindt heel snel het juiste onderdeel en kan dit makkelijk opstarten. De leerkracht kan in het Hoofdmenu het hele programma coördineren en instellen voor zijn/haar groep.
Rekenen
In 12 realistische rekenmodules, van Sommen tot 10 tot Kommagetallen, maken uw leerlingen zich allerlei rekenhandelingen eigen. Een intelligent leerlingvolgsysteem zorgt altijd voor oefenstof op het niveau van de leerling.
Tafels
Het automatiseren van de tafels wordt een stuk leuker met het vakgebied Tafels. De leerlingen trainen eerst de tafels voor hun ’tafelkaart’ en kunnen daarna echte tafeldiploma’s halen.
Taal
Laat uw leerlingen samen met Tom en Tamira oefenen met de woordpakketten uit uw eigen taalmethode! Of maak gebruik van onze eigen digitale leerlijn Spelwerk.
Werkwoorden
In onze leerlijn Werkwoorden leren leerlingen stap voor stap de werkwoordspelling aan. Deel 1 bevat de basisvaardigheden, deel 2 gaat in op de tegenwoordige tijd en deel 3 behandelt de verleden tijd.
Ontspanning
Een verzameling leuke spelletjes, bestaande uit ’Puzzelen met Tom’, ’Kleuren met Tamira’, ’Robbies Speurhondenspel’ en de Spelletjeskaart.
Werkbladen
Wilt u voor uw leerlingen heel snel geschikte oefenstof op papier tot uw beschikking hebben? Met de krachtige werkbladenmodules is het samenstellen en printen van werkbladen een fluitje van een cent.

Maak jouw eigen website met JouwWeb