e-soap

 

De e-soap is gemaakt met groep 6.

Deze opdracht heeft meer tijd gekost dan dat ik had ingeschat. Ik liep bij deze opdracht ook tegen organisatorische problemen aan. Één van de groepjes heeft inmiddels de e-soap afgemaakt Deze plaats ik ook op mijn site.

 

 

Wat is een e-soap?

Een e-soap is een verhaal gemaakt met foto's waar een gesproken tekst bij te horen is.

 

De opdracht:

 

Als introductie heb ik een kleine e-soap gemaakt zodat de kinderen  kunnen zien wat de bedoeling is. Deze groep heeft geen digitaal schoolbord, daarom heb ik de kinderen de introductie in drietallen op de computer laten bekijken.
Hierna heb ik de opdracht nog eens mondeling toegelicht.

 

 

De kinderen gaan een e-soap maken met als thema het verkeer. Eerst wordt er in tweetallen een kort verhaal bedacht waarin een verkeerssituatie wordt verteld. Ik geef wel aan dat het een echte situatie moet zijn maar zonder ongelukken (bijna ongeluk mag natuurlijk wel).
Als de verhalen zijn geschreven moet er nagedacht worden over eventuele fotoshoots en waar en hoe die genomen moeten worden. Bij deze foto's moeten dialogen geschreven worden (in de taal methode is de dialoog net behandeld). Dit gedeelte neemt al een hoop tijd in beslag dus besluit ik om twee dagen later met de kinderen in groepjes de foto's te gaan nemen. Ik vertel de kinderen dat ik de drie best uitvoerbare verhalen eruit zal halen en de groep in drie groepen zal verdelen voor het maken van de e-soap. Ik leg uit dat binnen de groep de taken eerlijk verdeeld moeten worden, maar ik laat het de kinderen zelf regelen. 

 

Twee dagen later ga ik met elk groepje op pad om foto,s te maken. Ik laat de kinderen nadenken over hoe en waar de foto's gemaakt kunnen worden. Nu komen ze er ook achter dat sommige ideeen niet uitvoerbaar zijn. Ik laat ze dan ook hun plannen bijstellen. De rollen zijn verdeeld en de foto's worden om de beurt gemaakt. Tijdens het maken van de foto's komen de kinderen zelf nog met ideeen om de soap nog beter of mooier te maken. 
Je bent al gauw 20 minuten tot een half uur met elk groepje aan het werk. Aan één groepje leg ik uit hoe ze de foto's in een Power Point kunnen zetten, ik geef ze de opdracht om alles goed te onthouden zodat zij het aan de andere kinderen kunnen uitleggen.

 

Een week later gaan we verder met de e-soap de andere groepjes gaan de soap in een Power Point zetten. Het eerste groepje helpt daarmee.
Voor het inspreken van de teksten heb ik alleen mijn eigen notebook tot mijn beschikking. Een ander probleem is het opnemen van de tekst omdat er geen goede stille plek is. Om het toch goed op te kunnen nemen leg ik de kinderen goed uit wat de bedoeling is en vertel hun dat we het gaan opnemen zoals in een studio. De klas wordt de studio en als er moet worden opgenomen vraag ik doodse stilte voor de opnames "take one". Dit werkt perfect alle kinderen zijn super serieus en geven tijdens de opnames geen kick. Ik laat de kinderen hun teksten beluisteren en laat horen hoe je de stemmen kunt vervormen.

 

Na de opnames moeten de ingesproken teksten onder de plaatjes worden gezet. Dit is wel lastig voor de groep en ze hebben daar ook meer begeleiding bij nodig. Ze zijn wel allemaal erg enthousiast en een paar kinderen willen het programma audicity downloaden om thuis mee te experimenteren.

 

Één e-soap is nu helemaal klaar ik laat deze aan de kinderen zien als ze voor een spreekbeurt in een klas zijn met een digitaalschoolbord. Ze vinden het geweldig om te zien wat er is gemaakt.

 

 

 

 

Reflectie:

Dit is een geweldige opdracht de kinderen werken er met veel plezier aan. Een groot nadeel is dat je er lang mee bezig bent (misschien wordt dit beter als ze het vaker hebben gedaan).
In mijn geval was het ook lastig dat ik deze opdracht heb gedaan met een groep die in een ander schoolgebouw zit. Ik had daar minder computers tot mijn beschikking. Ook de benodigde software kreeg ik niet op de computers dus heb ik met mijn eigen materiaal gewerkt.
Een volgende keer zou ik deze opdracht nog beter voorbereiden zodat er effectiever gewerkt kan worden.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb